2024. december 2., hétfő

Kürtős kalács

 

Rég óta gondolkodom azon, hogy kéne otthonra kürtős kalács készítő. A férjem nagyon ellenállt, de idén nem volt mit tennie, a karácsonyi manócskák elhozták nekünk. Faszenes, magától tekeredő csoda. 

Az íze tökéletes, azonban a tekeréssel még bajban vagyok, sütés közben szétnyílik. 

  • 60 dkg finom liszt
  • 1 tojás
  • 1 mk só
  • 3 dl tej
  • 3+1 ek. Acukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl olaj a kenéshez
  • 30 dkg kristálycukor a forgatáshoz
Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a vaj kivételével robotgép segítségével összedolgozom. 
Kb. 5 perc elteltével hozzáadom az olvasztott vajat is, majd rugalmas tésztává dagasztom. 
Fél órát pihentetem, majd egy kis maréknyi tésztát kb ujjnyi vastagságúra sodrok. 
A fát (formát) olajjal bekenem, majd rátekerem a tésztát úgy, hogy kis rés maradjon közte. 
Ezután egy munkalapon végig gurítom párszor a tekercset, hogy eltűnjenek a rések, majd ismét lekenem olajjal. Cukorba forgatom, és parázs fölé teszem. Kb. 3-4 perc alatt megsül a kürtős. 

A kész kalácsot fajéjas/diós/kakaós/stb. cukorba forgatom, majd óvatosan lecsúsztatom a formáról.  

Nekem még szétesik... 🙈 de nagyon finom!!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése