2025. szeptember 30., kedd

Sós keksz

 Egyszerű, gyors, finom.

  • 25 dkg liszt (lehet tönköly, tk is)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 15 dkg sajt (bármilyen)
  • 2 tk só
  • Opcionálisan: szezámmag /kömény/ chilipaprika/ mák/ zöldfűszer
A hozzávalókat összegyúrom, majd 4 részre osztom. Egyesével tömör rudakat formazok belőle, alufóliába tekerem, majd a fagyasztóba teszem. 

Sütés előtt éles késsel vékony karikákra vágom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 200 fokon megsütöm. 

Gyorsan elkészül, figyelni kell meg ne égjen. 

A fagyasztóban hetekig eláll, így bármikor friss keksz készíthető minimális időráfordítással. 

2025. május 18., vasárnap

Lekváros piskótatekercs

 

Zsófim egyik kedvence - én pedig elég ritkán szánom rá magam, hogy megsüssem, holott nagyon egyszerű elkészíteni.

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • csipet só
  • (házi) baracklekvár a kenéshez
A tojásokat szétválasztom, és 5 evőkanál cukorral fehéredésig keverem. 
A fehérjét habbá verem egy csipet sóval és 1 evőkanál cukorral.
Óvatosan vegyítem a felvert tojásokat, majd óvatosan hozzákeverem a lisztet is. 
Sütőpapírral fedett gáztepsire egyengetem a masszát, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen.
180 fokos előmelegített sütőben 14 percig sütöm. 

Még forrón, fejjel lefelé átborítom egy sütőpapírra. Óvatosan leszedem az aljáról.. azaz a tetejéről a papírt. 
Még melegen megkenem lekvárral, és szorosan, akár a papír segítségével feltekerem. Papírba csomagolva hűvös helyen kb. fél órát pihentetem, majd nagyjából egy órára hűtőbe teszem.

2024. december 23., hétfő

Marcipános keksz

 Könnyen elkészíthető, marcipán függőknek - férj pl. - alap keksz és keksz-pecséttel is mintatartó.

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája 
  • 5 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg marcipánmassza
  • csipet só
A hozzávalókat összedolgozom, és kb. 10 perc pihentetés után lisztezett felületen kb. 3-5 mm vékonyra nyújtom, majd szaggatom. 
180 fokon 7 perc alatt megsütöm.


2024. december 2., hétfő

Kürtős kalács

 

Rég óta gondolkodom azon, hogy kéne otthonra kürtős kalács készítő. A férjem nagyon ellenállt, de idén nem volt mit tennie, a karácsonyi manócskák elhozták nekünk. Faszenes, magától tekeredő csoda. 

Az íze tökéletes, azonban a tekeréssel még bajban vagyok, sütés közben szétnyílik. 

  • 60 dkg finom liszt
  • 1 tojás
  • 1 mk só
  • 3 dl tej
  • 3+1 ek. Acukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl olaj a kenéshez
  • 30 dkg kristálycukor a forgatáshoz
Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a vaj kivételével robotgép segítségével összedolgozom. 
Kb. 5 perc elteltével hozzáadom az olvasztott vajat is, majd rugalmas tésztává dagasztom. 
Fél órát pihentetem, majd egy kis maréknyi tésztát kb ujjnyi vastagságúra sodrok. 
A fát (formát) olajjal bekenem, majd rátekerem a tésztát úgy, hogy kis rés maradjon közte. 
Ezután egy munkalapon végig gurítom párszor a tekercset, hogy eltűnjenek a rések, majd ismét lekenem olajjal. Cukorba forgatom, és parázs fölé teszem. Kb. 3-4 perc alatt megsül a kürtős. 

A kész kalácsot fajéjas/diós/kakaós/stb. cukorba forgatom, majd óvatosan lecsúsztatom a formáról.  

Nekem még szétesik... 🙈 de nagyon finom!!

 


2024. október 28., hétfő

Valami vajas borzalom

 


Mivel a családnak ízlett.. pacsninak indult, de az nem ilyen... 

  • 45 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk. só
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tojássárgája
A cukros langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd összedolgozom a hozzávalókat a vaj kivételével. 
Kb. 30 perc pihenő után a tésztát 3 felé szedem, egyenként vékony lappá nyújtom, majd az első és a második lapra is hideg 5-5 dkg vajat reszelek. A tésztákat egymásra helyezem, majd 20 percet pihentetem. 

Pihenő után téglalapokká vágom, majd pihentetem. Sütés előtt az ujjammal széthuzigálom, majd 220 fokos sütőben 12 perc alatt megsütöm. 




2024. szeptember 22., vasárnap

Mini "kürtős" kiflik

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg mascarpone 
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált dió/mogyoró/mandula
A lisztet, mascarponét, vajat összedolgozom, majd egy éjszakára (vagy pár órára legalább) hűtőszekrénybe teszem.

A diót aprítom, majd összekeverem a cukorral. A tésztát 4 részre osztom, majd a cukros-diós keverék negyedét a munkafelületre szórom, és ezen többször egyik oldaláról a másikra forgatva, vékony, kerek lappá nyújtom. A résztára szépen ráragad a cukros-diós keverék. Minden adag tésztával így járok el. 
A kört 16 cikkelyre vágom, majd kívülről haladva kiflivé formázom. 
Sütőpapíros tepsin 185-190 fokon készre sütöm. 

2024. szeptember 8., vasárnap

Kelt kakaós csiga

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj + 2 dkg a kenéshez
  • 2.5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
Az élesztőt cukros tejben felfuttatom, a vajat megolvasztom, és robotgéppel lágyabb tésztát dagasztok. 
A tésztát kb. 30 percet pihentetem majd négyzet alakúra nyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a cukros kakaóval, majd vízzel alaposan megspriccelem, hogy a kakaópor rátapadjon a tésztára. 
Feltekerem, majd kb. 1.5 ujjnyi szeleteket vágok. Sütőpapíros tepsire teszem, és legalább 30 percet pihentetem. 
A sütőt 190 fokra előmelegítem, majd mielőtt beteszem sülni a csigákat, vízzel lespriccelem, és 20 perc alatt készre sütöm. 


2024. szeptember 2., hétfő

Mini uzsis kalács (sós)

  •  30 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tk só
  • 2 tk cukor
Az élesztőt felfuttatom a cukros tejes vízben, majd összedolgozom a hozzávalókat. 
35-40 perc pihenő után a tésztát 8 egyenlő részre osztom, formázom, és ezt követően kb. 10-15 percet pihentetem.
A sütőt 210 fokra előmelegítem, a sütő aljába vízzel, hogy azzal melegedjen a sütő, és majd gőzben tudjanak sülni a kalácsok. Sütés előtt vízzel spriccelem, tetszőlegesen megszórom mákkal/szezám maggal/sóval, majd 12-15 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve még egyszer megspriccelem vízzel, majd rácson hagyom kihűlni. 


2024. augusztus 10., szombat

Pisztáciás csiga

 

A fiam, hasonlóan hozzám, szeret a konyhában kipróbálni új dolgokat. Ezt ma Viktor készítette.

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 üveg pisztácia krém (Lidl, Auchan)
  • 1 tojás
  • 1 marék tisztított, sós pisztácia
  • 1 tábla fehércsokoládé 
A leveles tésztát kinyújtom, megkenem pisztáciakrémmel, majd szorosan feltekerem, mint a bejglit. 
Kb. 1.5 cm-es szeleteket vágok, sütőpapíros tepsire sorakoztatom a csigákat, lekenem tojással, majd kb. 25-30 perc alatt 180 fokon készre sütöm.
Ha kész felolvasztott csokoládét csurgatok a tetejére, és durvára tört pisztáciával megszórom. 

2024. augusztus 5., hétfő

Padlizsánkrém


  •  3 db padlizsán
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. majonéz
  • 3-4 ek. mogyoróvaj
  • Só, bors
A padlizsánokat bevagdalom, fokhagymagerezdeket nyomkodok bele, majd 170 fokos sütőben 1 órán keresztül sütöm.
Amikor kihűlt, meghámozom, késes aprítóval ledarálom, ízesítem. 
Egynemű krémmé keverem, pirítóssal tálalom. 

2024. július 29., hétfő

Szicíliai paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 dl. tej
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 db tojás
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 kávéskanál oreganó
  • 1 kávéskanál petrezselyem
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint: só, bors
  • Olaj/zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors, oregánó
  • 50 dkg száraz spagetti tészta

Az olajon megfuttatom a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.

Hozzáadom a paradicsompürét és a kis darabokra vágott paradicsom konzervet. Ízesítem a cukorral és a többi fűszerrel, majd fedő alatt kis lángon 10 percig főzöm. Közben elkészítem a húsgolyókat.

Beáztatom a zsemlét a tejbe kb 10 percre, majd kinyomkodom.

A húsokat egy tálba rakom, hozzáadom a kinyomkodott zsemlét, a tojást, a sajtot, a hagymákat, a fűszereket, majd alaposan összekeverem.

Alaposan összegyúrom, és vizes kézzel kisebb húsgolyókat formázom a masszából.

A kész húsgolyókat beleteszem a paradicsom mártásba, és kis lángon kb. 40 percig főzöm.*

Az időközben elpárolgott folyadékot pótolom vízzel.

*Nekünk ehhez a tészta adaghoz ennyi húsgombóc sok. Kb. a felét lobogó, sós vízben 2-3 percig főzöm, majd fagyasztom, így legközelebb csak a paradicsomos alappal kell bajlódni. A főzési idő ez esetben 30 percre csökken.

2024. július 13., szombat

Gofri 2.



  • 30 dkg finom liszt
  • 2 dl tejszín (tejjel is helyettesíthető)
  • 2 dl tej 
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 sütőpor
Géppel simára keverem, majd kb. 10 perc pihenő után sütöm.
Kívül ropog, belül puha. 


2024. július 9., kedd

Juhtúrós borzas

 

Nem egy tízperces mutatvány, de megéri elkészíteni. 

A tésztához:

  • 50 dkg finom liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1.5 tk só
  • 2 tojássárgája
  • 30 dkg tejföl
A tésztát összedolgozom, majd egy órára lefóliázva hűtőbe teszem. Addig elkészítem a tölteléket:
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • + 1 sárgája a tetejére
  • Só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg juhtúró
  • 20 dkg reszelt sajt
A tejben csomómentesen elkeverem a lisztet, hozzáadom a reszelt sajtot, a tojást, sózom, borsozom, majd lassú lángon sűrűre főzöm. Levéve a tűzről elkeverek benne 5 dkg vajat, majd hagyom hűlni.

A tésztát maximum 0.5 cm vastagra nyújtom, (megemelkedik sütés közben) 2-3 centis pogácsa szaggatóval kiszaggatom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, megkenem tojássárgájával, majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt készre sütöm. 

A kihűlt krémhez hozzákeverem a juhtúrót, majd kettesével összeragasztom a pogácsákat. Kicsit megnyomkodom, majd reszelt sajtba forgatom.