2020. február 15., szombat

Narancsos, rozmaringos kacsa


Hozzávalók

2 kacsacomb
2 kacsamell
(én egy egész kacsát vettem, a farhát, szárny, belsőségek levesbe kerültek)
1 narancs
2-3 szál rozmaring
3 gerezd fokhagyma
Bors
5 dkg vaj

A mártáshoz

A sütésből visszamaradt zsiradék, a narancs, fokhagyma + 1 fej vöröshagyma
2.5 dl tejszín
Bors

A kacsát megtisztítom, sózom, és a bőrös felével vas serpenyőbe teszem. Nagyon lassú lángon sütni kezdem. A bőréből kiolvadt zsiradékot időközönként leszedem, félreteszem.
Mikor szépen kiolvadt, megfordítom a húst, és jóval erősebb lángon kérgesre sütöm. 
Vajat, rozmaringot, fokhagymát teszek a serpenyőbe, belekarikázom a narancsot, adok hozzá a kiolvadt zsírból is, majd 180 C°on kb. 1 órát sütöm, folyamatosan locsolgatva a saját zsírjával.
Mikor megsült a hús, kiszedem a serpenyőből és a zsiradékon 1 fej vöröshagymát fonnyasztok. 

A mártáshoz a narancsok héját leválasztom, és a hús kivételével mindent ami megsült leturmixolom a tejszínnel. Egyet rottyantok rajta, sózom, borsozom. Méz sűrűségű szaft lesz belőle. 

Krumplipürével tálalom.