2020. március 20., péntek

Kenyerem

A koronavírus-járvány rákényszerített arra, hogy megtanuljak kenyeret sütni. A csomagolt kenyér nem (mindig) opció, így muszáj volt.
Egyetlen egy baj van ezzel, hogy Viktor innentől kezdve hallani sem akar bolti kenyérről. 🤷

Hozzávalók

Kovászhoz:
2 dl víz
20 dkg liszt
10 gr élesztő
Kenyérhez:
40 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
2 ek olaj
2 tk só
2 dl víz
1 dl aludt tej  1 dl víz
2 dkg élesztő
1 tk cukor

Pár szót beszéltem Annamáriával, mondta, hogy az aludttejtől puhul meg a kenyér héja, hagyjam el és pótoljam vízzel. Így történt. 😊

A kovászt pár órával a tészta összeállítása előtt elkészítem. Letakarom, addig szépen dolgozik.
A kovászt fellazítom 2 dl langyos vízzel, és a többi hozzávalót is a keverőtálba mérem. Géppel dolgozom össze. Egyrészt nem tudok dagasztani, másrészt kihasználom a gép adta lehetőségeket.

Kb. 1 órát pihentetem, majd megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, olyanba aminek van teteje is.
Még pihenés előtt bevagdalom. Kb. 40 percet kell pihennie a tésztának.

A sütőt 250 C° ra melegítem, és mielőtt beteszem a kenyeret vízzel lepermetezem.

250 fokon 25 percig, majd mérsékelve a hőfokot 200 fokra további 20 percet sütöm. A jénait levéve kaphat még 5-10 percet. Rácson hagyom kihűlni.




Mint kiderült Tóthné Csíki Annamária követte el az eredeti receptet. 😊