2019. október 27., vasárnap

Mézes-krémes


Apu anyukája elvileg nagyon jól tudott sütni. Kicsi voltam, azt hiszem 6 éves amikor meghalt.
Na de a recept Gyöngyi nénitől, Apu nővérétől van.

Hozzávalók:

Tészta:
50 g vaj
100 g cukor
2 tojás
1 ek. méz (anélkül is jó lesz)
1 kk. szódabikarbóna
400 g liszt

Krém:
3 dl tej
100 g liszt
200 g vaj
250 g porcukor (kb 10-12 dekát teszek bele)
1 vaníliás cukor
1 tojás (amióta gyerekek vannak, kihagyom)
Csokoládé a tetejére

A tésztát gőz fölött keverem ki. Megolvasztom a vajat a cukorral, mézzel, szódabikarbónával, majd a legvégén hozzáadom a tojásokat is. Folyamatos keverés mellett beleöntöm a lisztet is. Nem mindig vesz fel 40 dekát. Ha a tészta összeállt, gyorsan 4 részre osztom, majd vékony lappá nyújtom. Vajazott tepsi hátulján, nem túl magas hőfokon (gázsütőnk van, egy roncs, gőzöm sincs hány fokon) világosra sütöm. 160 fokon...

A krémet főzöm. A tejben csomómentesen elkeverem a lisztet, majd sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt keverőtálba teszem, hozzáadom a vajat, a cukrot és a vaníliáscukrot, majd magas fokozaton kikeverem. Elég sokáig szoktam hagyni a gépet dolgozni, úgy lesz igazán krémes a krém.

A lapokat egyenként megkenem, a tetejére olvasztott csokoládét kenek.

Egy napot állnia kell, hogy a tészta megpuhuljon és összeérjen a sütemény is.



Osso buco

Hozzávalók:

1-1.5 kg csontos, velős marha
20 dkg sárgarépa
35 dkg vöröshagyma
2-3 zellerszár (szerintem szárzeller)
4-5 gerezd fokhagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
2 dl fehérbor (épp Srardoney volt itthon)
5 dl húsleves (lehet kockából is)
Só, bors, cukor, babérlevél
Olaj, 10 dkg vaj
Az elkészült ossobuco-t petrezselyem, citromhéj-fokhagyma apróra vágott egyvelegével szórom meg.

A húst megmosom alaposan, nehogy szilánkos maradjon, szárazra törlöm, majd sózom, borsozom. Felforrósított zsiradékon (olaj és vaj) hirtelen mind a két oldalát megsütöm, majd félreteszem. A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát, fokhagymát megdinsztelem, majd hozzáadom az apróra reszelt zöldségeket is.
Hozzákeverem a paradicsomot, felöntöm a húslevessel, a fehérborral, sózom, borsozom, beledobok 1-2 babérlevelet, 2-3-4 csipet cukrot, majd beleteszem a raguba a húst és 3-4 órán keresztül takarék lángon főzöm. A hús omlós, puha lesz, a velő kifő a csontból, a szaft besűrűsödik.

Sokat gondolkodtunk milyen köret illene hozzá. Végül a vajas-citromos-petrezselymes krumpli mellett döntöttem.
Pici, parázsburgonya  méretű krumplikat megpucolok, sós vízben megfőzöm, majd forró petrezselymes, citromos vajban megforgatom.

A tetejét gremolata-val hintem meg. Ez aprított petrezselyem, reszelt citromhéj és apróra vágott fokhagyma keveréke.

Rakott tejszínes hús

A világ legegyszerűbb étele, mégis amikor Kriszti (legkedvesebb sógórnőm) ezt akar főzni, felhív előtte, hogy pontosan hogy is kell..
Ezt a bejegyzést Krisztinek ajánlom. 😉

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
20-25 dkg trappista vagy bármilyen kedvenc sajt
5 dkg füstölt sajt (van hogy kihagyom)
1 csomag kockázott bacon vagy 30 dkg szeletelt
15 dkg sonka
5 dl tejszín
Só, bors

A húst vékonyra szeletelem, sózom, borsozom. A tepsi aljára kicsi zsiradékot teszek, erre rá a bacont. Én szeleteltet szoktam. Az első sor hús, majd sonka, sajt. Ezt addig rétegelem, ameddig el nem fogynak a hozzávalók. Ha kész vagyok, nyakon öntöm tejszínnel, megszórom sajttal, bacont teszek a tetejére, majd megsütöm.

Köretnek rizs, hasábburgonya és vegyes zöld saláta illik hozzá leginkább.
(a képet Kriszti küldte az elkészült tejszínes húsról)