2024. július 9., kedd

Juhtúrós borzas

 

Nem egy tízperces mutatvány, de megéri elkészíteni. 

A tésztához:

  • 50 dkg finom liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1.5 tk só
  • 2 tojássárgája
  • 30 dkg tejföl
A tésztát összedolgozom, majd egy órára lefóliázva hűtőbe teszem. Addig elkészítem a tölteléket:
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • + 1 sárgája a tetejére
  • Só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg juhtúró
  • 20 dkg reszelt sajt
A tejben csomómentesen elkeverem a lisztet, hozzáadom a reszelt sajtot, a tojást, sózom, borsozom, majd lassú lángon sűrűre főzöm. Levéve a tűzről elkeverek benne 5 dkg vajat, majd hagyom hűlni.

A tésztát maximum 0.5 cm vastagra nyújtom, (megemelkedik sütés közben) 2-3 centis pogácsa szaggatóval kiszaggatom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, megkenem tojássárgájával, majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt készre sütöm. 

A kihűlt krémhez hozzákeverem a juhtúrót, majd kettesével összeragasztom a pogácsákat. Kicsit megnyomkodom, majd reszelt sajtba forgatom.