2019. december 28., szombat

Linzer

Amit ismertem recept valahogy nem volt tökéletes. A közösségi oldalon láttam, amint egyik ismerősöm kislánya, a 3 éves Fanni süti a szebbnél szebb linzereket. Megkérdeztem az anyukáját, hogy mi a titka. A recept ugyan az mint az enyém, kivéve azt a kis aprósagot, hogy a tökéletes süteményhez kell bele sütőpor is.

Hozzávalók:

20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
Csipet só
1/2 sütőpor

A hozzávalókat összedolgozom, (én késes robotgéppel dolgozom össze a vajat és a lisztet) majd a tésztát minimum egy órára hűtőbe teszem.

A sütőt 170 C° ra melegítem, az alsó korongokat 10 perc alatt, a felsőket 8 perc alatt megsütöm. A tepsin hagyom kihűlni. Eper lekvárral ragasztom össze.

Köszönöm a receptet Fanninak! 💖 😉

Kenyérlángos



Hozzávalók:

550 g liszt
40 dkg főtt, áttört burgonya
0.5 dl olaj
1 dl tej + csipet cukor
3 dkg élesztő
1 tk só
Kb 3 dl a főzővízből

Feltét

1 nagy tejföl 330 g
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors
Bacon
Lilahagyma
+ Ki mit szeret

A tejben felfuttatom az élesztőt, a krumplit áttöröm, majd összedolgozom a hozzávalókat. A tészta akkor jó, ha sűrű nokedlitésztára hasonlít, és nem válik ez az edény falától.
Meleg helyen duplájára kelesztem. A sütőt 220 fokra előmelegítem. A tepsi aljára sütőpapírt teszek, amit beolajozok. Erre öntöm a tésztát, amit olajos kézzel elegyengetek.
Ez az adag vastagabb langallót eredményez, mi jobb szeretjük vékonyabb tésztával, így két kisebb tepsire való jön ki ebből a mennyiségből.
220 C° on félig megsütöm a lapo(ka)t.

A sütőből kivéve megkenem a tejfölös krémmel, bacont, hagymát majd sajtot teszek rá. Közben a sütőt 230 C° ra állítom. Erre szoktam még kolbászt és csípőspaprikát is tenni.
Addig sütöm míg szépen meg nem pirul a teteje.