Mondhatni nekünk ez a tökéletes recept. Lágy, könnyű, kívül ropogós és nagyon finom. Annak idején a Planétás receptkártya sorozatban volt, ezért is hívjuk planétás-féle fánknak.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
6 dkg vaj vagy margarin
5 tojás sárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál rum
csipet só
A sütéshez 1 liter olaj
A vajat, a cukrot és a tojások sárgáját habosra keverem, majd hozzáadom a tejben felfuttatott élesztőt. Hozzákeverem a lisztet, a rumot, (elmaradhat) egy csipet sót és dagasztani kezdem a tésztát. Gépben szoktam, jó sokáig hagyom dolgozni. Lágy, az edény falától nem elváló tésztát kell kapjak.
Meleg helyen duplájára kelesztem, majd lisztes vagy olajos kézzel az edény falától elválasztva lisztezett deszkára öntöm. A tészta még mindig nagyon lágy, nem kell tőle megijedni.
Óvatosan kihúzogatom, esetleg sodrófával kinyújtom, kb. 1.5 centi vastagra, majd köröket szaggatok belőle. A közepét benyomkodom, és nem túl forró, bő olajban készre sütöm. 160 C°- os legyen az olaj. Nem szabad hirtelen sütni, mert a közepe nyers maradhat, viszont figyelni kell, hogy az olaj kellően meleg legyen, különben a tészta beissza. Na nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.