2019. október 28., hétfő

Farsangi szalagos fánk (Planétás-féle)

Mondhatni nekünk ez a tökéletes recept. Lágy, könnyű, kívül ropogós és nagyon finom. Annak idején a Planétás receptkártya sorozatban volt, ezért is hívjuk planétás-féle fánknak.
Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
6 dkg vaj vagy margarin
5 tojás sárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál rum
csipet só
A sütéshez 1 liter olaj

A vajat, a cukrot és a tojások sárgáját habosra keverem, majd hozzáadom a tejben felfuttatott élesztőt. Hozzákeverem a lisztet, a rumot, (elmaradhat) egy csipet sót és dagasztani kezdem a tésztát. Gépben szoktam, jó sokáig hagyom dolgozni. Lágy, az edény falától nem elváló tésztát kell kapjak.
Meleg helyen duplájára kelesztem, majd lisztes vagy olajos kézzel az edény falától elválasztva lisztezett deszkára öntöm. A tészta még mindig nagyon lágy, nem kell tőle megijedni.
Óvatosan kihúzogatom, esetleg sodrófával kinyújtom, kb. 1.5 centi vastagra, majd köröket szaggatok belőle. A közepét benyomkodom, és nem túl forró, bő olajban készre sütöm. 160 C°- os legyen az olaj. Nem szabad hirtelen sütni, mert a közepe nyers maradhat, viszont figyelni kell, hogy az olaj kellően meleg legyen, különben a tészta beissza. Na nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.



Anyukám tésztája

Anyu isteni bejglit és almás pitét tud sütni. A tésztája semmihez se fogható, egyszerűen tökéletes.

Hozzávalók:

60 dkg rétes liszt
12 dkg cukor
1 ráma margarin
175 g tejföl
csipet só
4 tojás sárgája
2.5 dkg élesztő

Az élesztőt nem kell kelesztgetni, a lisztbe morzsolom el. A hozzávalókat összegyúrom és már lehet is dolgozni a tésztával. Ha áll egy órát, esetleg egy napot hűtőben se lesz baja.