2024. július 29., hétfő

Szicíliai paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 dl. tej
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 db tojás
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 kávéskanál oreganó
  • 1 kávéskanál petrezselyem
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint: só, bors
  • Olaj/zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors, oregánó
  • 50 dkg száraz spagetti tészta

Az olajon megfuttatom a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.

Hozzáadom a paradicsompürét és a kis darabokra vágott paradicsom konzervet. Ízesítem a cukorral és a többi fűszerrel, majd fedő alatt kis lángon 10 percig főzöm. Közben elkészítem a húsgolyókat.

Beáztatom a zsemlét a tejbe kb 10 percre, majd kinyomkodom.

A húsokat egy tálba rakom, hozzáadom a kinyomkodott zsemlét, a tojást, a sajtot, a hagymákat, a fűszereket, majd alaposan összekeverem.

Alaposan összegyúrom, és vizes kézzel kisebb húsgolyókat formázom a masszából.

A kész húsgolyókat beleteszem a paradicsom mártásba, és kis lángon kb. 40 percig főzöm.*

Az időközben elpárolgott folyadékot pótolom vízzel.

*Nekünk ehhez a tészta adaghoz ennyi húsgombóc sok. Kb. a felét lobogó, sós vízben 2-3 percig főzöm, majd fagyasztom, így legközelebb csak a paradicsomos alappal kell bajlódni. A főzési idő ez esetben 30 percre csökken.