Rég óta gondolkodom azon, hogy kéne otthonra kürtős kalács készítő. A férjem nagyon ellenállt, de idén nem volt mit tennie, a karácsonyi manócskák elhozták nekünk. Faszenes, magától tekeredő csoda.
Az íze tökéletes, azonban a tekeréssel még bajban vagyok, sütés közben szétnyílik.
- 60 dkg finom liszt
- 1 tojás
- 1 mk só
- 3 dl tej
- 3+1 ek. Acukor
- 2.5 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 2 dl olaj a kenéshez
- 30 dkg kristálycukor a forgatáshoz
Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a vaj kivételével robotgép segítségével összedolgozom.
Kb. 5 perc elteltével hozzáadom az olvasztott vajat is, majd rugalmas tésztává dagasztom.
Fél órát pihentetem, majd egy kis maréknyi tésztát kb ujjnyi vastagságúra sodrok.
A fát (formát) olajjal bekenem, majd rátekerem a tésztát úgy, hogy kis rés maradjon közte.
Ezután egy munkalapon végig gurítom párszor a tekercset, hogy eltűnjenek a rések, majd ismét lekenem olajjal. Cukorba forgatom, és parázs fölé teszem. Kb. 3-4 perc alatt megsül a kürtős.
A kész kalácsot fajéjas/diós/kakaós/stb. cukorba forgatom, majd óvatosan lecsúsztatom a formáról.
Nekem még szétesik... 🙈 de nagyon finom!!

