Hozzávalók:
1-1.5 kg csontos, velős marha
20 dkg sárgarépa
35 dkg vöröshagyma
2-3 zellerszár (szerintem szárzeller)
4-5 gerezd fokhagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
2 dl fehérbor (épp Srardoney volt itthon)
5 dl húsleves (lehet kockából is)
Só, bors, cukor, babérlevél
Olaj, 10 dkg vaj
Az elkészült ossobuco-t petrezselyem, citromhéj-fokhagyma apróra vágott egyvelegével szórom meg.
A húst megmosom alaposan, nehogy szilánkos maradjon, szárazra törlöm, majd sózom, borsozom. Felforrósított zsiradékon (olaj és vaj) hirtelen mind a két oldalát megsütöm, majd félreteszem. A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát, fokhagymát megdinsztelem, majd hozzáadom az apróra reszelt zöldségeket is.
Hozzákeverem a paradicsomot, felöntöm a húslevessel, a fehérborral, sózom, borsozom, beledobok 1-2 babérlevelet, 2-3-4 csipet cukrot, majd beleteszem a raguba a húst és 3-4 órán keresztül takarék lángon főzöm. A hús omlós, puha lesz, a velő kifő a csontból, a szaft besűrűsödik.
Sokat gondolkodtunk milyen köret illene hozzá. Végül a vajas-citromos-petrezselymes krumpli mellett döntöttem.
Pici, parázsburgonya méretű krumplikat megpucolok, sós vízben megfőzöm, majd forró petrezselymes, citromos vajban megforgatom.
A tetejét gremolata-val hintem meg. Ez aprított petrezselyem, reszelt citromhéj és apróra vágott fokhagyma keveréke.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése