Az eredeti recept a munkahelyem tankonyhájában volt felragasztva a szekrényre. Azt alakítgattam saját ízlésem szerint. Az eredeti recept kacsamájat ír, de legtöbbször csirke vagy pulykamájból készítem.
Hozzávalók:
50 dkg szárnyas máj
10 dkg zsír (általában libazsírt használok, de tökéletes disznózsírral is)
1 fej lilahagyma
1 dl habtejszín
2 tyúkhúsleves kocka
3 evőkanál zselatin
1 kis maroknyi pisztácia
1 nagyobb narancs + cukor
Őrölt fekete bors
A narancsot lehéjazom, csak a sárga külső héja kell. Ha nincs olyan eszköz, jó a reszelő is. A héját odarakom főni, kb. 5x öntöm le róla a főzővizet.
A narancsot megpucolom, lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajta, mert az a főzés során keseredik. Odateszem cukorral főni, mint egy lekvárt.
Addig főzöm ameddig sűrű, zselés "lekvár" lesz belőle. Hagyom kihűlni.
A májat a zsírban lesütöm, majd a szeletelt lilahagymát is megfonnyasztom.
Miután kicsit kihűlt a máj, robotképpel pépessé darálom a hagymával és a narancs zselével együtt. Ekkor már a héja is belekerül.
1 dl vízben feloldok e evőkanál zselatint, a leveskockákat, és a májhoz keverem. 1 dl tejszínt kemény habbá verek, óvatosan a krémbe forgatom. A pisztáciát is belekeverem.
Kis üvegekbe töltöm, vagy folpakkal bélelt őzgerincformába, úgy szeletelni is tudom pár óra elteltével.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése