2020. március 19., csütörtök

Kalács

Finom, csodaszép és imádja mindenki, nem utolsó sorban pedig végtelenül egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2 dl tej vagy tejszín
10 dkg olvasztott vaj
7 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 tk só
1 tojás
1 tojássárgája

A tetejére egész tojás

A hozzávalókat a dagasztóba teszem, szép fényes, rugalmas tésztát kapok.
Kb 30 percet pihentetem, majd annyi részre osztom, ahányas fonást szeretnék. Nálam a négyesfonás bizonyult legegyszerűbbnek, a hatosba belebonyolódtam, de gyakorlás teszi a mestert.

A gombócokat letakarva a konyhapulton pihentetem 45-50 percen keresztül, majd sodrom, fonom, lekenem tojással, és további 30-35 percet pihentetem.

A sütőt 200 C° ra melegítem. 10 percig 200 fokon, majd további 25 percig mérsékelve a hőfokot 180 C° ra pirosra sütöm.


Rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése