2022. december 30., péntek

Burgonyás kenyér

Interneten találtam, minimálisat változtattam rajta. 


Hozzávalók

  • 1 kg kenyér liszt
  • 0.5 l víz
  • 5 dkg élesztő
  • 1 közepes méretű krumpli + a főző léből 1 dl
  • 1 ek. só
25 dkg lisztből, fél liter vízből és az élesztőből “öregtésztát” készítek. (Nem is öregtészta, de ennek nincs neve szerintem.) Ezt lefóliázom és 3 órán át hagyom érni. 
Közben megfőzöm a felkockázott krumplit a sós vízben. Ha letelt a 3 óra, összedolgozom az összes hozzávalót. Plusz só már nem kell bele. 

Lefedve 1 órát kelesztem, majd formàzom, jénaiba teszem, vízzel megspriccelem és hagyom pihenni fél órát. 
Sütés előtt bevagdalom, lespriccelem vízzel és a recept szerint hideg sütőbe tolom. 
30 perc 250 fokon majd további 30 perc 210 fokon, tető alatt. 

Kivéve lespriccelem vízzel, hagyom kihűlni. 

  • A forró jénait ne érje víz szétpattan
  • Nyugodtan mehet előmelegített sütőbe a kenyér
  • Ez az adag 2 db kb 75 dekás kenyérre elég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése