2023. január 10., kedd

Svéd húsgolyó barnamártással

Nagyon régi recept, még az interneten találtam. A forrást nem tudom, de szeretjük. 🙃


A húsgolyóhoz

  • 50 dkg finomra darált hús (vegyesen sertés és marha)
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma (nagyon apró kockákra vágva, én robotgéppel lereszelem)
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl tejszín
  • 2 mokkáskanál só
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • Kis csipetnyi őrölt szegfűbors

A tejszínes barnamártáshoz

  • 2dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • Csipetnyi őrölt fehérbors
  • Fél kiskanál pirospaprika
  • Húsleves vagy víz kb. 3 deci

Az apróra vágott hagymát megfonnyasztom egy evőkanál vajon, de nem hagyom megpirilni. A tojást villával kicsit felverem, majd összekeverem a tejszínnel, aztán hozzáadom a zsemlemorzsát, és hagyom kb. 10 percig állni.

A darált húst összegyúrom alaposan (késes aprítóval átdarálom előtte) a vajas hagymával, a tejszínes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel.

A masszából diónyi gombócokat készítek.

A maradék vajat megmelegítem, vigyázva nehogy megégessem, és állandóan rázogatva a serpenyőt, minden oldalukon barnára sütöm a golyókat.

A tejszínes barnamártás elkészítése:

A vajba, amiben a húsgolyókat sütöttem, belekeverek 2 evőkanál lisztet és egy fél kiskanál pirospaprikát. Kicsit megpirítom, felöntöm húslevessel (vagy vízzel) kb. tejföl sűrűségűre főzöm. Ízesítem szójaszósszal, (8-10 evőkanál) kis fehérborssal. Végül belekeverem a tejszínt, együtt felforralom. 

Krumplipürével, sült krumplival vagy főtt krumplival, tejszínes barnamártással és vörösáfonya lekvárral kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése