2019. október 21., hétfő

Sós kifli

Gazdagréten laktunk, a 9. emeleten, alattunk Marcsi néniék laktak. Egyik vasárnap délután isteni illat szállt fel. Nem bírta ki Anyukám, megkérdezte mi ez? Sós kifli.
Azóta a kifli Timi kedvenceként Timikifliként is ismert.

Hozzávalók:

80 dkg finom liszt (régen 1 kg kellett, de valahogy az évek során valami változhatott, mert az sok bele)
1/2 liter tej
1 evőkanál só
1 élesztő
12 evőkanál olvasztott zsír
+ 1 tojás és olvasztott zsír a kenéshez

Az élesztőt felfuttatom, majd összedolgozom a hozzávalókat. Egy órát pihentetem a tésztát lefedve, majd 8 kis cipóra osztom, amit egyesével kis kerek lapokra nyújtok. 8 cikkre vágom, megkenem olvasztott zsírral, és kívülről befele feltekerem.


Tojással megkenem és mehet is a sütőbe. Légkeverés alsó-felső sütésen 200 fokon kb 20-25 percig sütöm.

Köménymaggal, sós pereces feltéttel és durva sóval megsózva is finom.

A sós keverék hozzávalói:
3 evőkanál liszt
1 evőkanál só
Víz

Összekeverem, ameddig sűrű, sima méz sűrűségű nem lesz. Mielőtt elkészül a kifli, a sülés utolsó 5 percekor kiveszem, ráöntöm, majd készre sütöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése